Ortak ATM, Farklı Ücret


Kriz ortamında finans sektörü ve özellikle bankalar önemli karlar açıkladılar ve enterasan şekilde kar etmelerine rağmen personel çıkarımları yaparak, çalışanlarına zam ve/veya prim vermeyerek tasarruf yoluna gittiler. 2010 yılına yaklaştığımız şu tarihlerde bankacılık sektöründe yine bir kıpırdanma söz konusu ve yeni alımlar başladı ve devam ediyor.

1 Ekim 2009 tarihinde ülkemizde hizmet veren 26 bankanın 23 ünün bankamatiklerini bir araya getiren Ortak ATM projesi hayata geçti. Artık para çekmek için yana yakıla kendi bankanıza ait bankamatiği aramak zorunda değilsiniz. Tabi kendi bankanızın bankamatiğinden ücretsiz yapabileceğiniz bu işlemler için diğer bankalara komisyon vermekten çekinmezseniz.

Bankalar ortak ATM uygulamasında fiyatlandırma konusunda serbest bırakıldıkları için bakiye görüntüleme ve para çekme işlemleriden bankadan bankaya değişen 0.25 kuruş ile 4 lira arasında ücretler ödeyebilirsiniz. Bu konuda tüketiciler henüz yeterli bilgiye sahip olmamakla beraber, bankaların da komisyon gelirlerini yüksek tutmak amaçlı bilgilendirme yapmadıkları yorumları yapılıyor.

Peki ortak ATM uygulamasında hangi banka en ucuz? İnternette bir araştırma yaptım ve ulaşabildiğim rakamları aşağıda paylaşıyorum.

Banka Bakiye Görüntüleme Para Çekme
Akbank 0,50 4,00
Fortis 0,50 4,00
Garanti Bankası 0,50 4,00
İş Bankası 0,25 1,70
Yapı Kredi Bankası 0,50 3,50
Ziraat Bankası 0,20 Çekilen miktarın %1i + 0.75

Bu yazıyı yazdığım 7 Ekim tarihinde ulaşılabilen bilgiler bunlarken an itibariyle yazımı düzeltmem gerekliliğini getiren yeni bilgilere ulaşabiliyoruz. Hürriyet ekonomi servisinin haberine göre fiyatlandırma konusundaki karışıklığa Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) el atmış ve bankalara müşterilerini bilgilendirmeleri konusunda talimat vermiş.

BDDK tarafından yapılan açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında, 1 Ekim 2009 itibariyle başlayan ortak ATM uygulamasıyla gündeme gelen ücret/komisyon tutarları hakkında, bankalar tarafından müşterilerin yeterince bilgilendirilmediği yönünde haberlerin yer aldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, BDDK'nın kamuoyunun sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmesi konusunda banka kartı çıkaran ve ortak ATM uygulamasına dahil olan tüm bankalara, öncelikle kendi internet sayfalarında söz konusu ücret ve komisyon tutarlarını müşterilerin kolayca ulaşabileceği bir şekilde ilan etmeleri talimatını verdiği belirtildi.

Bu bilgilendirmede ortak ATM uygulamasında gündeme gelen ücret ve komisyonların ATM;sinden para çekilen banka tarafından değil, kart sahibi banka tarafından tahsil edildiğini ve kart sahibi banka tarafından tahsil edilecek bu ücret ve komisyonların kendi ATM;leri dışındaki tüm ATM;lerde aynı olduğu hususunu özel olarak vurgulamaları istendi.

Bankalardan, yasal bilgilendirme zorunluluğunun yerine getirilmesi bakımından sahip olunan müşteri iletişim bilgilerinden yararlanarak uygun bir kanal üzerinden (e-posta, SMS veya posta gibi) her bir müşteriyi detaylı bir biçimde bilgilendirmeleri konusunda talimat verildiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

“Kendi ATM;lerinin yurtiçi diğer banka müşterileri tarafından kullanılması halinde, işlemin sonuçlanmasından önceki bir aşamada, müşterinin bankası tarafından tahsil edilecek ücret ve komisyona ilişkin olarak 'Sayın … Bankası Müşterisi, Bankanız Bakiye Sorma İşlemlerinden … TL;ye kadar ücret, Nakit Çekme İşlemlerinden yüzde … e kadar komisyon ve … TL ye kadar ücret tahsil etmektedir.' bilgisini vermeleri ve müşteriye işlemi iptal etme imkanını tanımaları, bilgilendirmeye ilişkin olarak ATM yazılımlarını yazımızın tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde hazır hale getirmeleri talimatları verilmiştir.”
(Hürriyet)

Fiyatlandırma konusunda bankalar tarafında açıklama yapıldığı zaman yukarıda yazılı işlem ücretleri güncellenecektir.

BDDK nın ve BKM nin ilerleyen zamanda uygulama kullanım istatistikleri hakkında yayınlayacakları ilk raporları dört gözle bekliyorum.

Edit 1: DenizBank ortak ATM ücretlendirme bilgileri:

* DenizBank müşterilerinin diğer banka ATM'lerinden yapacakları Para Çekme ve Bakiye Sorma işlemlerinde komisyon alınmamaktadır.

* DenizBank ATM’ lerini kullanan diğer banka müşterilerinden, kendi bankalarının belirledikleri Para Çekme ve Bakiye Sorma işlemlerine ait komisyon tutarı oranında komisyon, kendi bankası tarafından tahsil edilmektedir.


Edit 2: Akbank ortak ATM ücretlendirme bilgileri:

*Akbank, başka banka kartıyla ATM ve BTM'lerinden yapılan işlemler için kart sahibinden herhangi bir ücret almamaktadır.
Ancak, kartın ait olduğu banka, müşterilerinin başka banka ATM'lerini kullanması durumunda belirlediği ücreti alabilir.
**Neo'yla başka banka ATM'lerinden yapılan para çekme işleminden 4 TL, bakiye görüntüleme işleminden 1 TL ücret alınmaktadır.


Edit 3: Yapıkredi ortak ATM ücretlendirme bilgileri:

*Başka banka ATM'sinden para çekme işleminde 3,5 TL, bakiye sorma işleminde 0.50 TL işlem ücreti alınmaktadır. Benim Param üyesiyseniz bu işlemleri ücretsiz gerçekleştirebilirsiniz.

4 comments:

Özgür dedi ki...

Bu komisyon ücretleri, kullandığınız ATM'nin ait olduğu bankaya göre değişmiyor; sizin kendi bankanıza göre değişiyor. O yüzden diğer banka müşterilerinin Ziraat Bankası ATM'si kullanmaktan kaçınması gerekmiyor. Ziraat Bankası müşterilerinin diğer banka ATM'lerini kullanmaktan kaçınması gerekiyor.

Bu yazı, işin aslını öğrenmeden yorum yapmaya ve dolayısıyla bilgi kirliliğine bir örnektir.

Aragorn dedi ki...

Yorumunuz için teşekkürler.
Dediğiniz gibi bir bilgiye ulaşamamıştım, lütfen kaynağınızı paylaşabilir misiniz? Ona göre yazıda düzenleme yapalım.

Bankalararası Kart Merkezinin sitesinde yer alan bilgi şu: "1 Ekim 2009 tarihinden itibaren, “banka kartı” kullanıcıları tüm bankaların, tüm ATM’lerinden vadesiz hesaplarına ulaşıp para çekebilecekler.*

* Farklı banka ATM’lerinden yapılacak işlemler, her bankanın kendi belirlediği hizmet ücretlerine tabi olacaktır."

Siz diyorsunuz ki Ziraat Bankası ATM si kullanan bir İş Bankası müşterisi 2 lira verirken, birebir aynı işlemi yapan Garanti Bankası müşterisi birisi 3 lira verebilir. Yani kullandığınız bankamatik değil kendi bankanızın diğer bankalar için belirlediği ücrete göre ücretlendirilir.

Doğru mudur?

Özgür dedi ki...

Evet doğru. Son cümleye dikkat:
http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalHaberDetay&Date=14.10.2009&ArticleID=959047

Aragorn dedi ki...

Evet haklısınız, şimdi verdiğiniz linkten de baktım, hürriyetin ekonomi sayfasında da haber yapılmış.

Yazımı hemen değiştiriyorum.

Yalnız burda şöyle bir şey var, düne kadar bu bilgiye ulaşılamıyordu. Ve ben konu hakkında yazarken google da ilk sayfada çıkan tüm sitelerde yazdığım bilgiler vardı.

Demek ki baya bir kafalar karıştı, şikayetler oldu ki, BDDK olaya el atmak zorunda kaldı.

Keşke uygulama başladığı anda kamuoyunun kafasındaki soru işaretleri aydınlatılsaydı.

Düzeltmeniz için tekrar teşekkür ediyorum.

İyi günler.