Eskişehir - Haydarpaşa Trenleri


Yüksek Hızlı Tren'in ilk seferini yaptığı 13 Mart 2009 tarihinden bugüne yaklaşık olarak 13 ay geçti. Bu süreç içinde Haydarpaşa - Ankara ve Ankara - Haydarpaşa seferi yapan trenlerde bir takım değişiklikler oldu.

Önceden Ankara - Haydarpaşa hattında karşılıklı seferler yapan Başkent Ekspresi, Boğaziçi Ekspresi ve Cumhuriyet Ekspresi artık Eskişehir - Haydarpaşa hattında karşılıklı sefer yapıyor ve Ankara bağlantısı yüksek hızlı trenle sağlanıyor.

Ayrıca bu trenlere ek olarak Eskişehir - Haydarpaşa hattına takviye olarak Sakarya Ekspresi ve Eskişehir Ekspresi eklendi.

2001 yılından bu yana Eskişehir - İstanbul hattında Buzlu Turizm ve İsmail Ayaz otobüs firmaları ile yolculuk yaparken bir bayram dönüşü 5 saatlik yolu 9 saatte geldiğimden beri tren ilk tercihim oldu.

Bana göre bir yolculukta dikkate alınması gereken 3 nokta var: Bilet Fiyatı, Seyahat Süresi ve Konfor.

Bilet Fiyatlarından başlayalım.

Başkent Ekspresi: 20 TL normal, 32 TL gidiş-dönüş.
Boğaziçi Ekspresi: 15,25 TL normal, 24,50 gidiş-dönüş
Cumhuriyet Ekspresi: 20 TL normal, 32 TL gidiş-dönüş.
Eskişehir Ekspresi: 20 TL normal, 32 TL gidiş-dönüş.
Sakarya Ekpsresi: 20 TL normal, 32 TL gidiş-dönüş.

Buzlu Turizm: 30 TL normal
İsmail Ayaz: 33 TL travego, 35 TL konfor hat

Seyahat Sürelerinden devam edecekler olursak:

Başkent Eskpresi: yaklaşık olarak 4 saat
Boğaziçi Ekspresi: yaklaşık olarak 5 saat
Cumhuriyet Ekspresi: yaklaşık olarak 4 saat
Eskişehir Ekspresi: yaklaşık olarak 4 saat
Sakarya Ekspresi: yaklaşık olarak 4 saat

Buzlu Turizm ve İsmail Ayaz, yol durumuna göre Pamukovada verdikleri 20-25 dakikalık bir mola ile birlikte 5 saat civarında Ataşehir veya Hareme, 6 saat civarında Esenlere ulaşıyorlar.

En son yolculuk konforuna bakarsak:

Tüm trenlerde tekli koltuk ve wireless internet bağlantısı imkanları bulunmakta, ayrıca yemekli vagondan ve sürekli yapılan servislerden yiyecek-içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

İsmail Ayazın konfor hattında her koltuğun arkasında 8-10 kanaldan dilerseniz televizyon kanallarını ya da 2 kanaldan yayınlanan toplam 4 filmi izleyebilirsiniz.

Tüm bu 3 faktörü göz önünde bulundurduğum zaman daha ucuza, daha erken ve daha konforlu bir yolculuk fırsatı sunan tren seçeneklerini değerlendiriyorum.

Tabi ki bunun da bir handikapı var: Herkes treni tercih ettiği ve trenlerin kapasitesi yaklaşık olarak 360 kişi olduğu için 1 hafta öncesinde sefer açıldığı anda bilet bulup alabilirseniz şanslısınız. Özellikle hafta sonlarında ve resmi tatillerde hem gidişte hem de dönüşte bilet bulabilmek gerçekten zor.

İşte bilet bulamadığınız bu gibi durumlarda ise neredeyse her saat başı sefer yapan otobüslere yöneliyorsunuz.

Sonuçta bir şekilde her zaman olduğu gibi arz-talep dengeleri oluşuyor ve otobüs fiyatları aşağıya inmiyor.

Hangisini seçerseniz seçin yolunuz açık olsun, iyi yolculuklar...

0 comments: