İşsizlik Sigortası ve İşsizlik Maaşı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nun son açıkladığı verilere göre Türkiye'deki toplam işsiz sayısı Şubat 2008 den - Şubat 2009 a 1 milyon 125 bin kişi artarak 3 milyon 802 bin kişiye yükselmiştir. İşsizlik oranı ise 4,2 puanlık artış ile % 16,1 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Rakamların gösterdiği gibi maalesef ülkemizde işsizlik günden güne artıyor ve bunun ne zaman duracağı ve tersi bir hareketin başlayacağını kimse kestiremiyor. Tahminler 2010 yılının 2. yarısında toparlanmanın olacağı yönünde.

Peki bir işte çalışırken krizden dolayı işinden olan vatandaşlarımız iş arama sürecinde geçimlerini nasıl sağlayacaklar? Çalışırken maaşlarınızdan kesilen "İşsizlik Sigortası" primleri size belirli bir süre "İşsizlik Ödeneği" olarak geri dönebilir. Peki işsizlik ödeneği alabilmek için ne yapmak gerekiyor?

İşkur' un sitesindeki ilgili dökümanın ilk sayfasında önemli not olarak şu ibare yazıyor:

Son işyerinizden istifa, evlenme, emeklilik sebebiyle ayrılmanız, veya her hangi sorun nedeniyle işten çıkarılmanız halinde İŞSİZLİK ÖDENEĞİ BAĞLANMAYACAKTIR.

Bunların dışında, işsizlik ödeneği alabilmeniz için hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışmış olmanız kaydıyla son üç yıl içerisinde en az 600 gün prim ödemiş olmanız, kendi istek ve kusuru dışında işinizi kaybetmiş olmanız gerekmektedir.

Peki nasıl başvurabilirsiniz? Başvurunuz onaylandıktan sonra ödemenizi ne zaman ve nereden alabilirsiniz?

İşkur’ un bu sorulara cevabı aynen aşağıdaki şekildedir:

Sigortalı işsizlerin hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde işten ayrılma bildirgesi ile birlikte doğrudan İŞKUR ünitelerine veya elektronik ortamda başvurması durumunda, en az 600 gün çalışmış sigortalılar 180 gün, 900 gün çalışmış sigortalılar 240 gün, 1080 gün çalışmış sigortalılar 300 gün süre ile İşsizlik Sigortası hizmetlerinden yararlanabileceklerdir. İlk işsizlik ödeneği, başvuruyu izleyen ayın sonuna kadar ödenmektedir. 30 günlük süre yasal başvuru süresi olup,bu süreden sonra başvurulması halinde, geç kalınan süre toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

Kaynak: İşkur

0 comments: