Akbank Müfettişlik Yardımcılığı Sınavı 2009


Bugün, Akbank Teftiş Kurulu'nun 2009 yılı müfettiş yardımcılığı sınavına girmek için Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsündeydim.

Tahminen 10-15 kişinin alınacağı pozisyon için yaklaşık 1200 kişi sınava gelmişti ki bu gelen adaylar ingilizce bildiklerini ispat edebilen kişiler. Akbank ve İş Bankası kendileri ingilizce sınavı yapmak yerine sizden TOEFL, TOEIC, vb sınav dereceleri istiyorlar. İş Bankasından farklı olarak Akbank mezun olduğunuz üniversite Boğaziçi, Odtü, Sabancı, Bilkent ise sizi ingilizce biliyor olarak kabul ediyor ve sınav şartı aramıyor. Ben de TOEFL ım 2005 ten olduğu için Boğaziçi mezunu olmak kontenjanımı kullanarak başvurumu yaptım.

Sınav kompozisyon yazımı, genel yetenek ve güncel ekonomi testlerinden oluşan 2 bölümden oluşuyordu.

Birinci bölümde "Global krizin Türkiye'ye etkileri nelerdir ve krizin etkilerini azaltmak için çözüm önerileriniz nelerdir?" sorusuna cevap olarak 1 sayfa komposizyon yazmamız istendi. Süremiz 30 dk idi.

İkinci bölüme ise 60 soru genel yetenek ve 30 soru güncel ekonomi bilgilerini test eden 80 dk lık bir uygulama yaptılar. Genel itibayle sorular çok kolaydı; ama şunu fark ettim ki gazetelerin ekonomi sayfalarını daha ayrıntılı okumak gerekiyormuş. Akbank genel müdürü kimdirden, dünya merkez bankası başkanı kimdire, işsizlik oranlarına ve hatta askeri ücret net olarak ne kadardır şekline bir soru bile vardı.

Sınavı geçebileceğimi zannetmemekle beraber, sınav öncesinde enterasan bir konuya değinmek istiyorum. Sınava katılmaya hak kazanan adaylara hem e-mail ile hem de telefon ile arayarak bildirim yapıldı ve sınava gelirken yanlarında neler bulundurmaları gerektiği söylendi.
Buna göre herkesin yanında tükenmez kalem bulunmak zorundaydı; ama sınav başlamadan önce "Tükenmez kalemi olmayan var mı?" diye sorulduğu zaman 60 kişilik sınıftan 10 dan fazla el havaya kalktı. Bana göre bu ciddiyetsizliktir keşke kalem dağıtmak yerine "Ellerini kaldıran arkadaşlar sınavınız bitmiştir, çıkabilirsiniz" deselerdi. Bu da bu işi bu kadar hafife alan bu arkadaşlara baya acı bir ders olurdu.

Amaç sınavlarla eleme yapmak değil mi alın size eleme, bundan daha iyi bir eleme olabilir mi?

0 comments: